nl fr
Veiligheid gegarandeerd, als iedereen alert is

Als u een aankoop doet, blijft u alert. Of het nu gaat om een aankoop in een winkel, met cash geld, met een kaart of online. Daarom is het goed aandachtig te zijn en enkele gouden regels in het achterhoofd te houden. Zo blijft u dat kleine percentage van fraudeurs en onbetrouwbare figuren te vlug af.


Enkele feiten:

 • Transacties van webshops zijn betrouwbaar wanneer ze een speciale beveiliging hebben. De https (met de s van secure) in plaats van ‘http' in het webadres wijst op deze extra veiligheid, evenals het symbool van een hangslot of een sleuteltje in uw browser.
 • De logo's Verified by Visa en MasterCard SecureCode wijzen op de speciale 3D Secure technologie. Met deze veiligheidsprocedure bewijst u dat u de werkelijke bezitter bent van de kredietkaart. Een elektronische handtekening bevestigt zo in alle veiligheid uw aankoop.
 • De digipass, die u ook gebruikt als identificatie bij het online bankieren, wordt ook ingeschakeld wanneer u een online betaling wilt doen met Bancontact/Mister Cash. Hiermee krijgt u een tijdelijke elektronische handtekening die uw identiteit als legitieme kaarthouder bevestigt.
 • Druk altijd het betaalbewijs af, wanneer u een online betaling hebt uitgevoerd. Bonafide handelaars bieden u deze mogelijkheid altijd aan. Of ze verzenden u een betaalbewijs per e-mail.
 • Het is goed te weten dat service Card Stop van Atos Worldline 24u per dag bereikbaar is. Hebt u een vermoeden dat er met uw krediet- of betaalkaart iets misgelopen is, kan u deze via het nummer 070 344 344 laten blokkeren.
 • Sommige fraudeurs zijn gewiekst. Zij doen zich voor als een webshop, een bank of een overheidinstelling en sturen u onder die naam (met nagemaakte logo's) een mail, met de bedoeling uw kaartgegevens en pincode te pakken te krijgen. Wees alert voor deze, zogenaamd dringende of belangwekkende mails waarin gehengeld wordt naar uw gegevens (phishing mails). Uw handelaar, bank of overheidsinstelling zal u NOOIT uw betaalkaartgegevens en/of uw pincode per mail vragen. Ook mag u NOOIT de pincode van uw betaal- of kredietkaart op een website ingeven.

Enkele tips:

 • U geeft uw pincode van uw kaart aan niemand door. Niet mondeling, niet per telefoon, niet per e-mail of per sms. U geeft ook nooit uw pincode van uw betaalkaart of kredietkaart in op een website. De enige plaatsen waar u deze code ingeeft is aan een betaalautomaat, in de winkel, in de bank of op uw digipass.
 • U geeft uw pincode alleen in wanneer u effectief een online betaling uitvoert. U geeft uw pincode nooit in wanneer iemand zogezegduw gegevens wil controleren. Dit ontfutselen van kaartgegevens of pincode kan wijzen op een virus of een hacker. Laat uw computer checken.
 • Leer uw pincode van buiten. Schrijf ze nooit op, zeker niet op uw betaalkaart zelf.
 • Druk altijd het betaalbewijs af, wanneer u een online betaling hebt uitgevoerd. Bonafide handelaars bieden u deze mogelijkheid altijd aan bij de afhandeling van uw aankoopprocedure. Of ze verzenden u een betaalbewijs per e-mail.
 • Doe aankopen enkel bij grote, bekende websites. Of bij websites die het BeCommerce label dragen. Of bij websites die duidelijk Verified by Visa of MasterCard SecureCode tonen.
 • Als u uw betaalstaat van uw kredietkaart met de post ontvangt, check dan meteen of alle transacties kloppen. Of controleer uw transacties geregeld online, via het online bankieren. Onthou dat de naamvermelding op de betaalstaat kan afwijken van de naam van de webshop.
 • Hebt u een vraag over een transactie met uw kredietkaart, maar u heeft uw uitgavenstaat nog niet ontvangen: via deze weg krijgt u meer informatie.
 • Zorg dat uw computer goed functioneert en helemaal up-to-date is. Dit betekent regelmatig scannen op virussen (met een goede, recente virusscanner). Ook zorgt u ervoor dat de internetbrowser (het programma waarmee u op het internet surft) van een recente makelij is.
 • Antwoord nooit op twijfelachtige mails. Indien u zeker wilt zijn, neem dat contact op met uw bank.
 • Ontvangt u een twijfelachtige mail, zoals een phishing mail waarbij men tracht uw geheime gegevens te ontfutselen, geef dit dan door op de overheidswebsite www.ecops.be